Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2011. 11. 21.

Advent

Advent a karácsonyt (december 25.) megelőző negyedik vasárnaptól (mindig november 27. és december 3. közé esik) karácsonyig tartó időszak. Az advent szó a latin adventus Domini - az Úr eljövetele - kifejezésből származik Liturgikus színe a lila  (a bűnbánatot jelképezi), kivéve advent 3. vasárnapján (az Úr közelgő eljövetelének örömére) rózsaszín. Ezért van a hagyományos adventi koszorún 3 lila és 1 rózsaszín gyertya.


Advent első vasárnapja a keresztény egyházi év első napja - ez idén november 27. Ekkor kerül meggyújtásra az első gyertya az adventi koszorún, majd az elkövetkező vasárnapokon eggyel több. A gyertyák a hit, remény, szeretet, öröm fogalmát szimbolizálják. A minél több égő gyertya fénye a növekvő fényre utal (a legelső adventi koszorún 24 gyertya volt).



Az Advent sokat változott az elmúlt századok során. A 4. században a még csak vízkeresztkor (január 6.) tartott keresztelések előtti 3 hetes felkészülési idő volt, majd az 5. században december 25. előtérbe kerülésével átkerült karácsony elé. Végül a 6 hetes változatot felváltotta a 4 vasárnapos, ma is élő változat.

Az Adventhez kapcsolódó böjt is átalakult. XIV. Kelemen 1774. évi rendelete, amely szerdára és péntekre szigorú böjtöt, szombatra pedig a hústól való tartózkodást írta elő, 1918-ig érvényben volt, azonban hagyományőrzőbb vidékeken az idősebbek még a 20. század közepén is tartották ezt a szokást. Később csak karácsony vigíliája (december 24.) volt szigorú böjti nap.

Az első  adventi koszorút 1840-ben egy észak-német evangélikus lelkész, Johann H. Wichen készítette. A magyarországi templomokban csak az 1930-as években jelent meg és a 20. század közepére vált általánossá, az otthonokba pedig az 1980-as években jutott el.

Nincsenek megjegyzések: